miercuri, 20 martie 2013

PROIECT EDUCAŢIONAL ,,CARTEA, PRIETENA COPIILOR’’



PROIECT PENTRU PARTICIPAREA LA CONCURSUL DE ACORDARE A GRADAŢIEI DE MERIT


Prof.Înv.Preşc. RUSU GABRIELA
GRĂDINIŢA CU P.P. NR.8 TG-JIU


            Acest proiect se desfăşoară conform noii metodologii pentru participarea la concursul de acordare a gradaţiei de merit şi este implementat la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 8 Tg-Jiu în perioada Octombrie 2012 – Iulie 2016, cu raportare anuală către Consiliul de Administraţie în iunie 2013 , fiind coordonat de către prof.înv.preşc. Rusu Gabriela. În anul şcolar 2012-2013 proiectul se desfăşoară la grupa mare A pe un eşantion de 33 de preşcolari.
        Lipsa unei biblioteci la nivelul unităţii, cu precădere la grupa din proiect, precum şi carenţele noii generaţii de preşcolari referitoare la capacitatea de a înţelege şi transmite propriile gânduri, intenţii mijlocite de limbajul scris şi la lipsa gustului pentru lectură, stau la baza demarării acestui proiect.
Experienţa verbală a copilului în perioada prescolarităţii influenţează întreaga dezvoltare psihică. Este esenţial să formăm la copii acel simţ al limbii materne care poate fi exersat doar prin lectură, prin jocul cu cuvintele, prin încurajarea creativităţii.
Rolul decisiv în acest proces de învăţare revine grădiniţei, în speţă cadrelor didactice, care trebuie să cultive preşcolarilor dragostea pentru o exprimare clară.
         Obiectivul general al acestui proiect îl constituie stimularea interesului pentru lectură, a imaginaţiei creatoare, a creativităţii lexicale în perioada preşcolarităţii şi  abilitarea cadrului didactic cu capacitatea de a construi un mediu educaţional adecvat care să motiveze copilul în procesul de apropiere faţă de carte şi faţă de cuvântul scris.
           Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
            -Formarea unei atitudini de grijă şi respect faţă de carte;
            -Evidenţierea importanţei lecturii în dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi formare a personalităţii;
            -Cunoaşterea instituţiilor care se ocupă de editarea , distribuirea sau păstrarea cărţilor( editura, tipografia, librăria, biblioteca);
            -Valorificarea potenţialului creator al copiilor în procesul instructiv-educativ şi extracurricular;
            -Dezvoltarea exprimării orale, înţelegerea semnificaţiei cuvintelor şi utilizarea lor corectă;
            -Familiarizarea copiilor cu diferite tipuri de scriere;
            -Abordarea unei atitudini pozitive faţă de implementarea metodelor noi menite a stimuli interesul copiilor pentru lectură;
            -Creşterea implicării părinţilor în activitatea grădiniţei;
            -Conştientizarea părinţilor cu privire la rolul lor în dezvoltarea şi educaţia copiilor.

         Procedura de autoevaluare a proiectului presupune:
- afişarea proiectului şi calendarului de acţiuni în locuri accesibile preşcolarilor, părinţilor şi celorlalte cadre didactice;
-expunerea pe holul grădiniţei a fotografiilor din activităţile realizate;
-alcătuirea unui portofoliu al activităţilor desfăşurate în proiect care cuprinde: fişe, chestionare, tabele/liste de participare, rapoarte,fotografii, parteneriat educaţional,CD-uri, procese- verbale încheiate;
-prezentarea portofoliului în cadrul Comisiei Metodice şi a Consiliului Profesoral
- premierea preşcolarilor participanţi;

miercuri, 27 februarie 2013

REZULTATELE PROIECTULUI COMENIUS ,,SMALL HANDS FOR BIG ACTIONS” DESFĂŞURAT LA GRĂDINIŢA CU P.P. NR.8 TG-JIU, ÎN PERIOADA 18 – 22 FEBRUARIE 2013



            O săptămână de activitate intensă pentru întreg colectivul Grădiniţei cu P.P. nr.8 Tg-Jiu, este finalizată cu succes.
            În vederea atingerii obiectivelor acestui proiect, echipa grădiniţei a stabilit un calendar al activităţilor bine structurat care să demonstreze o experienţă pedagogică valoroasă, asigurând o cooperare durabilă între instituţiile europene.
            Pentru a conştientiza partenerii străini de implicarea factorilor în crearea bazei didactico-materiale optime, a unui mediu ambiental atractiv, în calendar au fost prinse realităţi şi perspective.
            De aceea, în prima zi, delegaţia de cadre didactice şi reprezentanţi ai părinţilor, coordonată de doamna director Sevastru Daniela a trecut pragul Primăriei Tg-Jiu, unde au fost întâmpinaţi de viceprimarul municipiului Iulia Vînă, directorul Patrimoniului Constantin Fârţă şi alţi reprezentanţi.


        Cu ocazia acestei întâlniri au fost diseminate informaţii despre proiectul aflat în derulare şi activităţile viitoare. Fiecare participant a făcut o prezentare a unităţii de învăţământ în care profesează.
          Prezentarea materialelor în PPT, vizite la CŞEI Tg-Jiu, Şc. Gen. ,,Pompiliu Marcea”, Grădiniţa cu P. P. ,,Scufiţa Roşie”, programele educative prezentate de preşcolari , activităţile demonstrative pe conţinutul curriculum-ului naţional adaptat la decizia instituţiei au dus la un punctaj maxim în urma evaluării de către partenerii străini incluşi în Proiectul Comenius ,,Small hands for big actions” : Turcia, Spania, Ungaria, Bulgaria. 


            Din agenda întâlnirii cu partenerii străini nu putea lipsi promovarea turistică şi culturală a frumosului şi tradiţionalului oraş Tg-Jiu. 
          Vizita la Muzeul Judeţean ,, Al. Ştefulescu”, a operelor brâncuşiene au explicat valoarea măiestriei artistice a sculptorului Constantin Brâncuşi, dar şi strălucirea patrimoniului oraşului.
            Nimic nu este întâmplător, totul este măsurat, rezultatele nu trec neobservate iar efortul impresionant şi neprecupeţit are gustul succesului.


            Deci, merită să lupţi, atunci când dăruieşti, primeşti înapoi, atunci când respecţi indiferent de vârstă, eşti respectat, atunci când iubeşti, eşti iubit şi nu lăsa niciodată să te părăsească puterea de a merge mai departe. Spiritul tău de copil este cel ce îndepărtează pânza de păianjen depusă de anii care nu te ocolesc. Iubim ceea ce facem pentru că ne simţim iubite într-o lume de copii, atât timp cât suntem cu ei, suntem copii şi noi.          





                                                                                                    ECHIPA  DE  PROIECT:

                                                                     Prof. Sevastru Daniela- coordonator proiect
                                                                     Prof.Văduva Ionela – responsabil proiect
                                                                     Prof. Smeu Mihaela
                                                                     Prof. Slivilescu Aurora
                                                                     Prof.Gruescu Anda- Janina
                                                                     Prof. Popescu Daniela
                                                                     Insp.şcolar Deaconescu Georgiana- Loredana

duminică, 17 februarie 2013

Mâini Mici pentru Acțiuni Mari



“...Preșcolarii Grădiniței cu P.P.Nr.8 Tg-Jiu învață de la vârstă mică să fie utili și să-și pună în valoare talentele dobândite pe parcursul anilor de grădiniță.
Facem cunoștință astfel cu tehnici, deprinderi și abilități practice deosebite, folosite de copii în realizarea de costume, decorațiuni de Crăciun, jucării, tablouri, utilizând materiale refolosibile. Aceste lucruri se întâmplă atât în activitatea curentă a preșcolarilor, din diferite momente ale zilei, cât și pentru pregătirea întâlnirii cu partenerii străini din cadrul Proiectului Comenius – „Small Hands for Big Actions” – întâlnire ce va avea loc la Tg-Jiu în perioada 18 – 22 februarie 2013.
Așadar, cu ajutorul cadrelor didactice care coordonează activitatea celor zece grupe de program prelungit, s-au realizat impresionante obiective ce au completat cu multă măiestrie frumusețea și strălucirea mediului ambiental al Grădiniței cu P.P.Nr.8 Tg-Jiu, Gorj.


Da, așa este, lucrările celor zece grupe de preșcolari încântă ochiul tuturor celor ce pășesc pragul acestei instituții, imaginația, talentul, creativitatea se individualizează pe fiecare spațiu, dându-i o notă de plus în fiecare moment!
Așa că, sperăm aceiași notă de plus în provocarea la competiție europeană, întreagă echipă fiind pregătită să demonstreze standardele internaționale la care se ridică...” – precizează managerul Grădiniței cu P.P.Nr.8 Tg-Jiu, profesor Daniela Sevastru.



Ce-ar fi… De-ar fi... Crăciun în fiecare zi?!...



Ce bucurie-ar fi!...
Mai buni am deveni
Și sfinte stele aurite
Ne-ar face zile poleite,
În sufletul și-n viața noastră
Dulce minune să-mplinească!
Și dac-ar fi Crăciun în fiecare zi,
Colinde sfinte, minunate
Ar răsuna din piepturile toate.
Din ce-am primi mai multe daruri,
Mai multe noi am dărui,
Astfel vom fi mai buni, mai darnici
Și-n inimi liniștea cea blândă vom simți.



Crăciunul poate fi în fiecare zi,
Când porți un suflet de copil
În lumea magicei Copilării!

A fi educatoare...



,,Educator adevărat poate fi numai acela care face din viaţa sa un îndreptar şi pentru alţii, iar asta nu-i cu putinţă fără acel simţ de armonie interioară care stăpâneşte în fiecare clipă cugetul şi voinţa educatorului.”  - Simion Mehedinţi  
        A fi educatoare înseamnă nu doar a poseda cunoştinţe ştiinţifice de specialitate, ci a avea şi capacitatea de a le transpune şi traduce didactic, adică posibilitatea de a şti ce, cât, cum, când şi cui ofer.  Să fii educatoare înseamnă să fii dascăl...a fi dascăl înseamnă să ai vocaţie, la fel ca în cazul medicilor şi preoţilor...nu poţi face această meserie fără a avea vocaţie...e ceva de suflet, implică mai mult decât mintea şi cunoştinţele tehnice ale meseriei, implică o anumită structură sufletească, spirituală, o disponibilitate anume, o deschidere sinceră spre oameni, spre viaţă... adică o anumită categorie de oameni de calitate...În faţa clasei intervine vocaţia de ”dascăl”, misiunea de a fi actor pe diverse scene, în situaţi distincte şi uneori întămplătoare.  Din momentul intrării în clasă îşi face loc vocaţia aplecării cu dăruire si pricepere spre ceea ce facem, de a privi discipolii pe care îi avem ca pe niște parteneri de scenă, de a ne coborî oricât şi oricând la nivelul lor, de a face o poezie din fiecare temă predată, de a le inspira sentimentul că sunt martori activi ai evenimentelor pe care le-am descris, de a fi în permanenţă deschise spre nou şi inedit.
         Piesa pe care o jucăm de fiecare dată când ajungem în faţa copiilor va fi mereu alta, adaptată stării lor de moment, nivelului lor de pregătire şi mai ales de înţelegere.Va fi mereu o altă regizare cu aceiași sau alţi actori. Prin maratonul pe care îl facem în cei trei ani de grădiniţă vom fi învingătoare dacă ne-am dus la bun sfârşit misiunea şi dacă învăţăceii au înţeles ceea ce înseamnă să fi om!

        Oamenii se împart în doua categorii - cei care construiesc și cei care plantează.
      Sămânţa reprezintă orice lucru pe care-l poţi face să rodească: iubirea, timpul sau valoarea. Recolta se calculează în beneficii precum bucuria, relaţiile sau recompensele.Viaţa unei educatoare, a unui părinte trebuie să fie a unui cultivator. Menirea noastră este dăruirea, “multiplicarea” binelui, a dragostei, a credinţei, a grijii faţă de puiul de om și de Pământ, care de mii de ani este casa noastră.
      Un binecunoscut proverb spune: cine seamănă vânt va culege furtună. Haideţi atunci ca împreună să sădim în sufletele copiilor o sămânţă de bunătate pentru ca în viitor oamenii să fie mai toleranţi şi mai atenţi la cei din jur, să sădim o sămânţă de credinţă ca peste ani, chiar de este soare sau plouă, să nu uităm că Dumnezeu este scutul nostru de fiecare zi, să semănăm o sămânţă de dragoste şi frumos pentru ca în viitor să trăim în armonie. Sămânţa semănată în sufletele copiilor va rodi peste ani!
                

joi, 14 februarie 2013

Comenius Project - Small Hands for Big Actions - Spain 2012



    Acţiune în cadrul Programului Sectorial Comenius, în parteneriat cu ESCUELA DE EDUCATION INFANTIL GLORIA FUERTES – Spania, AJKA VAROS OVODA – Ungaria, OBEDINENO DETSKO ZAREDENIE N2 – Bulgaria, TICARET ODASI ILKOGRETIM OKULU - Turcia


         Prima reuniune de proiect a avut loc în perioada 19-26 noiembrie 2012. Gazda acestei mobilități a fost Soto del Real, Madrid, Spania.
     Echipa de proiect a României a fost reprezentată de profesor coordonator Daniela Sevastru, responsabil prof. Văduva Ionela, inspector școlar de specialitate prof. Deaconescu Georgiana Loredana şi profesorii Smeu Mihaela, Slivilescu Aurora, Gruescu Anda-Janina, Popescu Daniela.
          Obiectivele acestei mobilităţi au fost:
-         prezentarea fiecărei ţări partenere, implicit a unităţii de învăţământ;
-         familiarizarea cu sistemele de învăţământ din ţările partenere;
-         prezentarea legislaţiei privind Protecţia Mediului;
-         workshop-uri.
Deschiderea acestei reuniuni s-a realizat la Primăria din Soto del Real, partenerii s-au întâlnit cu autorităţile locale care susţin acest parteneriat şi care au subliniat importanţa armonizării sistemelor de învăţământ din ţările implicate. După această deschidere, partenerii s-au deplasat la Sala de Reuniuni Prado Real, unde fiecare echipă și-a prezentat materialele. Prezentările au evidenţiat creativitate, originalitate în ceea ce priveşte realizarea tematicii.
În ziua următoare activitatea s-a desfăşurat la Escuela Infantil Gloria Fuertes, unde toate participanților li s-au făcut cunoscute aspecte legate de educaţia timpurie.
Pentru aprofundarea informaţiilor despre acest sistem au fost vizitate săli de clasă şi s-a asistat la activităţi pe grupe de vârstă.
Fiecare reprezentant al ţărilor partenere a organizat diverse forme de activitate cu aceşti copii.
Ca măsură de accentuare a experienţei de învăţare europeană, a înţelegerii diversităţii culturale și a unității în diversitate, ţara gazdă, Spania, a organizat o expoziţie-spectacol sub egida drepturilor internaționale ale copilului.
În vederea lărgirii sferei conţinuturilor, activitatea pe proiect a continuat la Refugiul Valle de los Abedules, în oraşul Bustaviejo, unde partenerii au avut ocazia să participării active în cadrul unor jocuri, înțelegând în plan ludic cum pot fi cunoscute și fixate noțiuni ce implică energia - solară, provenită din ulei, petrol, apă.(ex. de jocuri: Solar energy, Hydraulic energy).
Programul s-a finalizat cu activităţi practice specifice domeniului agricol, workshop-ul urmărind dezvoltarea unor deprinderi practice legate de mediul înconjurător.
Pentru cunoaşterea specificului cultural şi istoric al ţării gazdă au fost organizate vizite la Muzeul Naţional de Ştiinţe Naturale din Madrid şi la Castelul Manzanares, situat foarte aproape de Soto del Real.
După parcurgerea obiectivelor sus menţionate programul s-a finalizat prin completarea unor chestionare care au vizat evaluarea în exclusivitate a temelor propuse şi realizate.



miercuri, 13 februarie 2013

Copilărie...



Copilăria este un tărâm magic. Nu ştim când şi unde începe şi nu ştim când şi unde se termină. Ne trezim doar că numai suntem copii, că am ieşit din copilărie, uneori fără să o fi trăit pe deplin... Copilăria este o lume fermecată, duioasa, dulce, lină, în care orice se poate întâmpla. Orice! Este vârsta la care suntem cel mai aproape de Dumnezeu si de toate tainele existenţei. Ne putem întâlni oricând cu balaurul cu şapte capete, cu zgripţuroaica cea haină, putem fi vrăjitori, eroi din filme sau benzi desenate, putem vizita orice loc din lume cu ochii minţii şi să credem cu tărie că am fost acolo cu adevărat...
Când începe şi când se termină copilăria? Nu ştim. Ştim doar că, la un moment dat, ne e ruşine să ne mai comportăm ca nişte copii. Avem pretenţia şi dorim să fim trataţi ca adulţi. Ca persoane pe deplin responsabile, mature. Pierdem jocul, pierdem libertatea şi pierdem nemărginirea. Devenim sclavii propriilor nostre prejudecăţi şi autolimitări. Ar trebui ca măcar în suflete să ramânem veşnic nişte copii. Pe măsură ce trec anii, pe măsură ce ne maturizăm, nebunia si exuberanţa copilăriei dispar. Devenim mai serioşi, zâmbim mai puţin, nu ne mai bucurăm de orice nimic care ni se oferă, avem gusturi, pretenţii rafinate. Nu mai credem în magie, nu mai credem in Moş Crăciun şi în sacul său plin cu jucării, nu mai credem că mama şi tata sunt cei mai extraordinari părinţi din lumea asta... Nu mai iubim cu detaşare și pasiune, nu mai roşim atunci când greşim, numai chiuim de bucurie atunci când cineva ne îndeplineşte o dorinţă mult aşteptată…dar adevărata copilăria nu se termină niciodată…pentru că “atunci când nu mai ești copil ești deja mort” - Constantin Brâncuși