duminică, 2 aprilie 2017

ERASMUS+ "GOOD START, GROW SMART" - SECOND SHORT TERM JOINT STAFF TRAINING EVENT, TARTU, ESTONIA

În perioada 19 – 25 martie 2017 a avut loc  cel de-al doilea stagiu de formare/predare/învățare de scurtă durată din cadrul proiectului Erasmus+ ”Good Start, Grow Smart”, 2016 - 2018, gazda acestuia fiind Sillaotsa Kool – Haaslava Parish, Päkste village – Tartu County, Estonia, iar subiectul principal al acestui eveniment  a fost  tehnologia, ICT, CAI, CAL în activitățile din grădiniță.
La acesta stagiu de formare au participant cadre didactice din toate cele șase unități școlare implicate în proiect, respectiv – Grădinița cu P.P.Nr.8 Tg-Jiu, Gorj, România, Sehit Anil Eruluc Kindergarten, Salihli, Manisa, Turcia, Nuova Direzione Didactica – Vasto – Abruzzo, Italia, Sillaotsa Kool – Haaslava Parish, Päkste village – Tartu County, Estonia, École Les Moulins – Barbentane – Provence, Alpes – Côte d’Azur, Franța, CDG 29 “Lubimka” – Dobrich, Bulgaria.
Echipa de proiect a României a fost reprezentată de prof. Sina Ionescu, directorul Grădinței cu Program Prelungit Nr.8 Tg-Jiu, Gorj,  prof. Aurora Slivilescu, cordonatorul proiectului Erasmus+ ”Good Start, Grow Smart” și prof. Anda-Janina Gruescu, membru în echipa de implementare.
Acest stagiul de formare de scurtă durată a urmărit o agendă anterior stabilită și a reușit să asigure realizarea obiectivelor proiectului:
-          formarea și dezvoltarea competențelor matematice în grădiniță;
-          educație de calitate, bazată pe accesibilitate, în copilăria timpurie;
-          revizuirea și îmbunătățirea profilului profesional al cadrelor didactice;
-          schimbul de experiență și de bune practici prin workshop-uri, activități de învățare reciprocă;
-          favorizarea interacțiunii dintre cadru didactic și copil, copil și copil, părinte și copil în activitățile cu caracter științific;
-          extinderea abordărilor în  activitățile științifice prin deprinderea unor mai bune strategii de predare-învățare, cu accent pe calitate educației;
-          încurajarea invovării, împărtășirea în diversitate, soliditate în îndemânarea profesională;
-          asigurarea unui impact de lungă durată a dimensiunii europene a educației;
Luni, 20 martie 2016, echipele de proiect anterior menționate au avut parte de o primire festivă în Sillaotsa Kool – Haaslava Parish, Päkste village – Tartu County, Estonia, prilej cu care gazdele au făcut introducerea participanților la stagiul de formare, au înmânat mape de proiect fiecărui participant la eveniment, au prezentat un scurt moment artistic, i-au familiarizat pe participanți cu grădinița din cadrul Sillaotsa Kool(localul, cadrele didactice și preșcolarii)  și cu specificul învățământului preșcolar din Estonia(prezentare PPT).
În continuarea programului zilei, oaspeții au mers la Sillaotsa Kool, școală pe care au vizitat-o, unde au luat masa și unde a avut loc prezentarea temelor special pregătite de fiecare echipă invitată la eveniment(România, Italia, Turcia, Bulgaria, execepție făcând Franța care a invocate absența tehnologiei/a instruiri asistate de calculator în grădinița din Barbentane)  – ” Computer in kindergarten math and science activities”, modalitate de învățare reciprocă, de schimb de informație și exemple de bună practică, de familiarizare cu abordări diferite a aceluiași topic.
Marți, 21 martie 2016,  în cea de-a doua zi de întâlnire, echipele de proiect au inventariat activitățile lunare proiectate, implementate, fotografiate, descrise/tehnoredactate, propuse pentru ghidul de bune practici – ” Mathematics in kindergarten„ –  ghid ce va fi realizat de partenerul italian și uploadate în twinspace-ul proiectului ”Good Start, Grow Smart”  pe portalul eTwinning(responsabilitatea României).
Au fost discutate condițiile de redactare a ghidului, formatul și conținutul informațional al acestuia.
A urmat activitate demonstrativă pentru grupa de vârstă 6-7 ani, Ipad app “My Scene”. (My Scene contribuie la dezvoltarea percepției vizuale în rândul copiilor mici , vârstă 2+ ani. Cu ajutorul profesorului copiii își dezvoltă, de asemenea, abilități de limbă, imaginația, prin crearea unui povești, își dezvoltă gândirea logică în rezolvarea de probleme. Fiecare board are un fundal pentru o scenă. Sunt apăsate și glisate elementele în fundalul prezentat mai jos pentru a crea propriile tale scenele colorate.)
După discuții și coffee-break, profesorii din cele șase țări participante la eveniment au asistat la o activitate integrată de educație fizică și matematică pentru aceiași grupă de vârstă, 6-7 ani.
În continuarea programului a avut loc seminarul de limba engleză – ”Learning in the computer class – google drive, quizlet”, modalitate de familiarizare/fixare/reactualizare a terminologiei specifice în activitățile de proiect și ICT. 
Vizitarea  ”Soinaste Laululind” kindergarten, Tiina Trees 53345280, grădiniță cu program prelungit care are ca teme principale natura și alimentația sănătoasă, a introdus în mod practic echipele de proiect în specificul educației preșcolare estoniene, în modul de organizare și funcționare a unității de învățământ și a încheiat programul zilei de marți.
Miercuri, 22 martie 2017, în debutul programului zilei, coordonatorul proiectului Erasmus+ ”Good Start, Grow Smart”, prof. Aurora Slivilescu, Grădinița cu P.P. Nr.8 Tg-Jiu, Gorj, România, a făcut pentru participanți o descriere a Mobility Tool - instrument platformă web de colaborare, management și raportare pentru proiectele de mobilităţi în cadrul Programului Erasmus+ al Comisiei Europene – PPT. Următoarea activitate din program, o nouă activitate  demonstrativă -  Ipad apps ”Bee-Bot and Bee-Bot robots” pentru grupa de vârstă 5-6 ani îi introduce pe participanții la eveniment în tainele utilizării roboticii la nivel preșcolar.
Aplicația utilizează funcțional tastatura Bee-Bot și permite copiilor să își îmbunătățească abilitățile într-un limbaj de programare prin secvențe de mișcare înainte, înapoi, la stânga , la dreapta, întoarcere de 90 de grade.
Roboții Bee-Bot - tastele direcționale sunt folosite pentru a introduce până la 40 de comenzi care trimit Bee-bot înainte, înapoi, la stânga și la dreapta. Apăsând butonul GO verde Bee-Bot pornește. Bee-Bot transmite semnale luminoase și sonore la încheierea fiecărei comenzi, pentru a permite copiilor să-l  urmeze prin programul pe care l-au introdus . La finalul operațiunii, Bee-Bot confirmă finalizarea acestuia cu lumini și sunet.
Pentru că estonienii știu foarte bine să aducă  natura aproape de  tehnologie și educație, gazdele au organizat o drumeție de 3 kilometri prin pădurea Elva, iar programul zilei de miercuri a avut ca încheiere o vizită la Elva “Murumuna”  kindergarten, http://murumuna.elva.ee/ Kadri Joost 56464653, o nouă ocazie pentru participanți să cunoască îndeaproape sistemul educațional estonian.
Ziua de joi, 23 martie 2017, a urmat agenda acestei întâlniri și i-a reintrodus pe participanți într-o nouă activitate demonstrativă, de data aceasta  pentru segmentul de vârstă 4-5 ani, Ipad app – ”Little Digits”. ”Little Digits” este o aplicație educațională distractivă care îi învață pe copii despre numere într-un mod original – prin utilizarea multi-touch screen iPad ”Little Digits” se afișează caractere numerice prin detectarea a cât de multe degete ai pus pe display.  Copiii pot învăța să asocieze numărul de pe ecran cu numărul de degete cu care au atins display-ul, în timp ce se bucură de personaje unice și animații ale lumii ”Little Digits”.
Caracteristici ”Little Digits”:
- număratul până la zece utilizând degetele și touch-screen-ul;
- ordonarea numerelor de la 0 la 10 și înapoi;
După epuizarea acestei activități, au fost discutate aspecte referitoare la următoarea întâlnire de proiect, Franța, Barbentane, 07-10 mai 2017, mai precis detalii de transport, cazare/suport individual, dar și de conținut al agendei întâlnirii.
Vizitarea Muzeului Național al Estoniei a adus în prim plan aspecte de ordin istoric și cultural, echipele participante intrând în contact cu specificul național estonian, dar și cu evoluția politicii, culturii și tehnologiei în Estonia,  în raport cu ea însăși, dar și cu spațiul european.
Seara zilei de joi i-a prins pe participanții la Short Term Joint Staff Training Event-ul estonian într-o atmosferă festivă, la o cină oficială, latura socială a întâlnirii fiind acopertită prin discuții informale despre sistemele de educație din țările participante, despre provocările, succesele și câteodată eșecurile carierei didactice, despre spiritul european prin ochi de profesor.
Vineri, 24 martie 2017, echipele de proiect au vizitat Science Centre AHHAA(http://ahhaa.ee/en )din Tartu, un adevărat panteon al fizicii, științelor naturale, astonomiei, dar  și divertismentului. Vortexuri hidraulice, tornade, fenomene optice, gravitaționale, electrice, acustice, biologie umană, planetarium sunt doar câteva aspect din paleta de experimente, seriose, dar distractive și interactive, la care copiii și adulții deopotrivă pot participa. Stagiul de formare de scurtă durată s-a finalizat  prin evaluarea evenimentului și înmânarea certificatelor de participare.

Acestă sesiunea de formare a constituit un real schimb de experiență pentru și între participanți, fiecare dintre aceștia câștigând experiență profesională,  deprinzând practici educaționale inovative,îmbunătățindu-și comunicarea în limba engleză,  și  mai mult de atât, cunoștințele acumulate vor fi folosite pentru a proiecta noi experiențe de învățare, pentru a îmbunătății demersul didactic, pentru a da o dimensiune europeană instituțiilor din care provin.

Coordonator proiect,
Prof. Aurora Slivilescu
Director G.P.P.Nr.8 Tg-Jiu, Gorj,
prof. Sina Ionescu

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

ERASMUS+ "GOOD START, GROW SMART" - FIRST SHORT TERM JOINT STAFF TRAINING EVENT DOBRICH, BULGARIA


În perioada 27 noiembrie – 3 decembrie 2016 a avut loc  primul stagiu de formare/predare/învățare de scurtă durată din cadrul proiectului Erasmus+ ”Good Start, Grow Smart”, 2016 - 2018, gazda acestuia fiind CDG 29 “Lubimka” – Dobrich, Bulgaria.
La acesta stagiu de formare au participant cadre didactice din toate cele șase unități școlare implicate în proiect, respectiv – Grădinița cu P.P.Nr.8 Tg-Jiu, Gorj, România, Sehit Anil Eruluc Kindergarten, Salihli, Manisa, Turcia, Nuova Direzione Didactica – Vasto – Abruzzo, Italia, Sillaotsa School – Haaslava Parish, Päkste village – Tartu County, Estonia, École Les Moulins – Barbentane – Provence, Alpes – Côte d’Azur, Franța, CDG 29 “Lubimka” – Dobrich, Bulgaria.
Echipa de proiect a Romaniei a fost reprezentată de prof. Sevastru Daniela, directorul Grădinței cu Program Prelungit Nr.8 Tg-Jiu, Gorj,  prof. Slivilescu Aurora, cordonatorul proiectului și prof. Mălăescu Cicilia, membru în echipa de implementare.
Stagiul de formare de scurtă durată ”Learning, training, presentation - Mathematics in kindergarten”  a împărțit perioada mai sus menționată în trei evenimente distincte, dar integrate și complementare, care au reușit să asigure realizarea obiectivelor proiectului:
-          formarea și dezvoltarea competențelor matematice în grădiniță;
-          educație de calitate, bazată pe accesibilitate, în copilăria timpurie;
-          revizuirea și îmbunătățirea profilului profesional al cadrelor didactice;
-          schimbul de experiență și de bune practici prin workshop-uri, activități de învățare reciprocă;
-          favorizarea interacțiunii dintre cadru didactic și copil, copil și copil, părinte și copil în activitățile cu caracter științific;
-          extinderea abordărilor în  activitățile științifice prin deprinderea unor mai bune strategii de predare-învățare, cu accent pe calitate educației;
-          încurajarea invovării, împărtășirea în diversitate, soliditate în îndemânarea profesională;
-          asigurarea unui impact de lungă durată a dimensiunii europene a educației;
Astfel, în ”Mathematical studio” accentul a căzut pe familiarizarea copiilor cu culorile și formele geometrce, numerele naturale 1-10, ordonarea numerelor și operații matematice, raportări cantitative, spațiale și temporale ale obiectelor din mediul înconjurător, operații matematice – percepere, programare, labirinturi, schițe de rețea.
În  cadrul ” Mathematic workshop”-ului au avut loc discuții despre aplicarea metodelor creative în predarea matematicii la vârsta preșcolară. Etapa prezentărilor s-a ocupat de educația preșcolară în Bulgaria, conținuturile de învățare în activitățile matematice în grădinițele participante, dezvoltarea cognitivă, creșterea capacităților matematice și dezvoltarea gândirii abstracte și logice la copii. De altfel, membrii echipelor de proiect au foat familiarizați cu aspecte ale specificului local – ”Bulgaria e țara noastră” – prezentare, precum și cu sistemul educațional din țara gazdă. În cadrul stagiului, participanții au vizitat și au participat la activități cu conținut matematic Colegiul ”Dimitri Talev” Dobrich și Școala Gimnazială ”Lyben Karavelov” Dobrich. De asemenea, în cadrul stagiului de formare de scurtă durată au avut loc două seminarii(de călătorie) – ”Mathematic and Science”(Observatorul astronomic ”Nicolaus Copernic”, Muzeul astronauticii – ”Iuri Gagarin”) și ”History and Science”(Muzeul mozaicului, ”Muzeul literelor”).
Stagiul de formare de scurtă durată s-a finalizat  prin înmânarea certificatelor de participare, eveniment care s-a bucurat de sprijinul și participarea autorităților locale din orașul Dobrich.

Prin prisma structurii și conținutului acesteia,  sesiunea de formare a constituit un real schimb de experiență între participanți, fiecare dintre aceștia câștigând experiență profesională,  deprinzând practici adecvate dezvoltării cognitive a copilului în grădiniță și  mai mult de atât, aceștia vor folosi cunoștințe acumulate pentru a proiecta noi experiențe de învățare.

Coordonator proiect,
Prof. Slivilescu Aurora                                                                     
                                                                                                                 Director G.P.P.Nr.8 Tg-Jiu, Gorj,
Prof. Sevastru Daniela



Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.